Over Jan

Jan Rotmans wordt van jongs af aan gedreven door het idee dat de wereld eerlijker moet zijn. Als kleine jongen had hij geen ambities voor brandweerman of politieagent. Hij had een enorm honger naar kennis en wilde maar 1 ding: professor worden en de wereld verbeteren. Op die manier zou iedereen op een eerlijke en gelijkwaardige manier op een mooiere aardbol kunnen wonen

Een kantelaar kan anderen meekrijgen
en succesvol een nieuw pad inslaan.

WIE WEZENLIJK WIL VERANDEREN MOET EERST TOT STILSTAND KOMEN

Tot stilstand werd Jan Rotmans gedwongen na een – zeer ernstig – fietsongeluk. Tijdens zijn lange revalidatietijd bereikte hij zijn eigen kantelpunt en zag de noodzaak: De transitie niet alleen bestuderen maar ook haast maken met de uitvoering ervan.

Dat vroeg om een persoonlijke transitie van Jan. Niet als activist de mensen in het harnas jagen, maar juist de mens in het hart raken. De mens verleiden om mee te veranderen naar het grotere doel.

IK STA VOOR DE SAMENLEVING DIE AAN HET VERANDEREN IS

Als weldenkende mens kun je niet accepteren dat de mensheid de wereld aan haar lot overlaat. We zijn hier niet op aarde om elkaar uit te roeien. Ik voel het als een morele plicht om alle talenten die ik in me heb ten dienste te stellen van de samenleving. Je kan de verandering niet buiten jezelf neerleggen. Je wil er mee aan de slag!

Download JR CV NL
Download JR CV ENG

Biografie

Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een scientivist, een gepassioneerde en rebelse wetenschapper die in de praktijk betrokken is bij het versnellen van transities en duurzaamheid.

Zowel nationaal als internationaal is hij een autoriteit op het gebied van transities en heeft hij meer dan 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties geschreven.

Lees meer >

Jan Rotmans onderzoekt niet alleen de kanteling van de samenleving, maar speelt daar ook een actieve rol in. Door het oprichten van ICIS, Urgenda, DRIFT, Nederland Kantelt en het mede oprichten van Zorgeloos, wil hij de transitie versnellen. Met zijn kennis wil hij graag de spelregels opstellen hoe deze transitie gerealiseerd kan worden en friskijkers en dwarsdenkers uit alle hoeken van de maatschappij bijeen brengen om op creatieve wijze samen het kantelpunt te bereiken.

Ook is Jan een uitzonderlijk gepassioneerde spreker, die zowel nationaal als internationaal het publiek weet te boeien, inspireren en motiveren. In 2012 en 2014 werd hij door deze unieke kwaliteiten dan ook gekozen tot Spreker van het Jaar.

De sectoren waar Jan graag het publiek mee inspireert en wakker schudt tijdens zijn enthousiasmerende lezingen:

  • Nieuwe economie
  • Onderwijs
  • Zorg
  • Duurzaamheid
  • Energie
  • Kantelende samenleving
  • Financiële kanteling
  • Creatieve sector
  • Bouw
  • Transities

< Lees minder