Boeken

Artikelen

‘Op weg naar energieleverende gebouwen’ Professor Jan Rotmans over energieontwikkeling in kantoren

Professor Jan Rotmans over energieontwikkeling in kantoren: ’Een energiebedrijf is van oudsher gericht op zoveel mogelijk energie leveren, maar in de toekomst is de vraag juist gericht op het leveren van zo weinig mogelijk energie. De klant wil dat het energiebedrijf hem daarbij helpt. Dat vraagt om een ander verdienmodel.’ FMI sprak met professor Jan Rotmans over de trends en ontwikkelingen op het gebied van energievoorziening in kantoren.’

Hoeveel klimaatschade kan Trump aanrichten?

In de klimaatwereld is enige paniek uitgebroken sinds Donald Trump is verkozen tot president van de Verenigde Staten. Enerzijds begrijpelijk, want als de machtigste man ter wereld een klimaatontkenner is, dan is dat reden voor grote zorg. Klimaatverandering is wetenschappelijk onomstreden en vormt één van de grootste opgaven waar wij als mensheid voor staan. Dat Trump daar niet in gelooft, zegt alles over Trump, maar niets over het klimaatprobleem. Het gaat hier niet om ‘geloof’, maar om een wetenschappelijk diepgaand onderzocht fenomeen: de mens beïnvloedt het klimaat op aarde op significante wijze, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Te laat om nog vol in te zetten op gebruik van gas

Het is te vroeg om afscheid te nemen van gas, beweert Gertjan Lankhorst, ceo van GasTerra, in het FD van 23 augustus. Hij wijst op de gevaren van snel en ongecontroleerd uitfaseren van gas. Dat wil echter niemand, het moet uiteraard wel gecontroleerd. Maar ook bij GasTerra moet het besef doordringen dat Nederland van het gas af moet. Wat volledig ontbreekt in het betoog van Lankhorst is de urgentie. We hebben nog voor zo’n 15 jaar gas in Nederland. En we hebben nog zo’n 20 jaar om daadwerkelijk iets aan het klimaatprobleem te doen.

> MEER ARTIKELEN